frikadellen

Tillväxtverket

Kategori:

Det här med Tillväxtverket.
 
Ni vet den där myndigheten som spenderat närmare en halv miljon på personalfest på Grand Hotell? Kul att jobba där tänker man, Mindre kul att det var skattebetalarna som stod för notan. Som lite grädde på moset var det en del som undrade vad Tillväxtverket dessutom bidrar med egentligen?
 
 
Jag skulle gärna vilja tillägga lite hemmasnickrade funderingar kring just Tillväxtverket:
 
1) Tillväxtverket? Ursäkta men är det någon som har hört talas om denna myndighet tidigare? Alls?
 
 
 
2) Wzup med den hippa hej-vi-vill-gärna-ha-en-TALANDE-logga som kanske lite granna på en höft verkar vara gjord i Word?
 
3) Sist, men absolut inte minst...
 
WZUP med särskrivningen?
 
Ja , lite så funderar jag. 

Tråkiga djur

Kategori:

Allt gick bra. Mina maffia-misstankar visade sig obefogade.

Efter macken fick vi nya vägdirektioner. Vi skulle bland annat hålla utkik efter lama djur.

Ok tänkte jag. Lame animals. Boooring animals.

Och då höll jag utkik efter ett gäng lama djur. Tråkiga kossor? Småsega hästar? Humorbefriade getter?

Jag missade vart vi skulle svänga av, för tydligen var det lamadjur som jag skulle hålla utkik efter. Japp. Det stod en hög sådana i en hage upptäckte vi efter ett tag. Inte helt logiskt här i Bohuslän men det får man ta.

Bohuslän.

Första anhalt på resan

Kategori:

Första anhallt är någonstans på Orust. Vi ska hälsa på en kille som min karl känner.
 
Vi har ingen aning om vart vi ska, utan vi ska mötas "vid en mack längs 166:an". Killen-min-kille-känner säger att han är värdelös på att ge vägdirektioner och att det är lättare att bara möta oss. Jag misstänker maffiauppgörelse lång väg.
 
Jag återkommer med fortsättningen i dramat.
 

Regn i Skåne. Ja. I brist på relevanta bilder publicerar jag irrelevanta sådana. Ja.

Nytt äventyr!

Kategori:

Om en stund ska vi baxa ner två vuxna, en onge samt en triljon väskor ner till bilen för att sedan dra iväg på nya äventyr inför sista semesterveckan.
 
Eller, formellt min killes sista semestervecka, jag är ju mammaledig. Men karl hemma = två armar till = sovmorgon varannan morgon = totally semester även för yours truly.
 
Jag har laddat inför resan till max. Huvudet är fullt av texter till låtar såsom: "nyss så träffade jag en krokodil" till "ketchup ska prutta". Väskan är full av majskrokar och skramlande leksaker. Mobilen är laddad och teletubbies-youtubklippen är redo.
 
Det är någon som behöver underhållning nonstop. Ni får gärna lägga energi på att gissa vem.
 
 
Häromdagen klädde jag ut mig till Rockabilly-tjej innan jag gick ner på stan. Det har i och för sig ingenting med innehållet i detta blogginlägg att göra, men så här såg jag ut.
 

Lite prestationsångest

Kategori:

Datumet för dopet börjar krypa närmare och jag inser att det är hög tid att börja tänka på föreberedelser. Det börjar ta formen av ett ganska stort kalas och min största bragd i förberedelsetänk hittills är idén om att hänga vimplar i festlokalen.
 
(Hej not so unik partydekorations-idé.)

Jag har dessutom begåvats med en stor dos prestationsångest och en otäck liten oro som heter "tänk-om-det-inte-blir-bra".
 
Saker jag oroar mig för:
 
 • Tänk om folk tycker att det är astråkigt i kyrkan.

  Så klart är det så här: Folk tycker att det är astråkigt i kyrkan. Det ingår liksom i konceptet. Ingen kommer vara arg på dig Frikadellen för att ett dop handlar om en kyrkobesök och inte en hipp karneval.
  Fast jag tänker så här: Jo folk kommer att sucka och stöna i kyrkan och tycka: jäklars vilken trökig Frikadell-familj som hittar på sånna HÄR trökiga aktiviteter en söndag. Dessutom ska jag läsa en bön = Tröööööök (kanske folk tänker).


 • Tänk om maten är äcklig

  Så klart är det så här:
  Maten kommer inte bli äcklig på kalaset. Vi ska få massa hjälp av både karlns familj och min familj att förbereda allt. Vi har redan tänkt ut en rad göttiga saker som ska stå på buffébordet, så göttigt att jag blir alldeles dreglig av att sitta här och tänka på't.
  Fast jag tänker så här: Tänk om köttet blir bränt, salladen vissen och tänk om jag förväxlar sockret med salt och vispar ner i tårtsmeten? Och tänk om alla står där sen och petar med sina plastgafflar och undrar vad den där Frikadellen är för typ egentligen och vad har vi hemma i kylskåpet?


 • Tänk om folk inte har trevligt

  Så klart är det så här:
  Folk som aldrig har träffats men som alla har en anknytning till vår familj kommer att träffas och lära känna varandra. Släktingar från när och fjärran kommer att komma och hälsa på och folk kommer vara fantastiskt glada att se varandra.
  Fast jag tänker så här: Tänk om det blir pinsamt tyst. Så där tyst att man inte vill vara den som börjar prata för då kommer alla att höra, vilket gör att INGEN pratar och kalaset kommer aldrig igång! Och sen kommer de tänka; vad är den där Frikadellen för typ egentligen? INGEN hade nått att prata om!


Ja. Det är inte logiskt någonstans. Men sån här oro ilar runt i min lilla mage. Jag har en kusin som kommer kvällen innan FRÅN LONDON bara för att vara med på kalaset! Det är sant! Han åker tillbaka samma kväll! Jag har en annan kompis som kommer inlfygande från BRYSSEL, bara för att vara med på vår dotters dop! Kan ni fatta vad fantastiskt? Men också inte helt undra på att jag känner en smula prestationsångest när folk så gärna vill vara med och fira med oss att de flyger över halva Europa för att vara med!
 
 
Min lilla onge.

Har jag nämnt att jag är släkt med Gustav Vasa?

Kategori:

Jag kan eventuellt ha blonderat mig själv och klippt min lugg. Själv.

Och ja, jag kan eventuellt vara i en liten utseenderelaterad identitetskris. Det kan vara en förklaring till senaste tidernas attacker på min stackars hårman.

Jag kan eventuellt också litegranna likna en känd svensk kung.

OBS! Inte alls uppdiktad konversation.

Kategori:

Det blev både mascara och shopping.

Puh!

Ongen ba': mamma sånna vill jag ha! Och så viftade hon envetet med sin lilla hand.

Jag ba': men åååh om du nu måste kan du väll få ett par rågölliga men asaonödiga Cheap Monday-jeans i storlek minimänniska.

Ungar asså!

Skippar stranden

Kategori:

Vi har legat strandade på stranden två dagar i rad. Jag börjar känna mig smygless, fastän man inte får göra det när solen skiner på sommaren.
 
Jag ba': "Älskling...."
 
Älskling: "Ja..."
 
Jag: "Jag vill egentligen sminka mig och gå på stan och shoppa idag"
 
Älskling: "Då tycker jag att du ska göra det"
 
 
Han är bra den där.

Så nu ska jag sminka mig och gå på stan och shoppa.
 
 
 
 
Typ Maria Montazami-piffig ska jag vara idag. Va?! Inte Maria Montazami på bilden?

Det pågår...

Kategori:

...en orgie i detta hushåll.

Sommar!

Kategori:

Vi har idag softat i mina föräldrars kolonistuga.

Vi forslade dit en laddning hämtmat som bland annat innehöll en soppa. Min kille råkade dock ut för akut handfipplighet (absolut verklig diagnos) och hällde i ett svagt ögonblick ut soppan över vår packning.

Så nu ser det ut som någon har kräkts på väskan.

'Sicken soppa' suckade jag.

Och ja. Detta inlägg handlade mer om att belysa min vitsighet än något annat.

Cykelsemester på Österlen

Kategori:

OK, resan i "korthet"!
 
Vi drog till Skåne för att cykelsemestra sex dagar.
 
Dag 1

Vi hyrde cyklar samt en vagn till ongen och drog iväg.
 
Först sken solen och det var kanonvarmt. Tjoho, sa vi och cyklade glatt fram. Sen öppnades himlen och vi åkte genom årets hitintills mest aggressiva sommarregn ungefär hela sträckan från Ystad till Kåseberga.
 
Regnet drar in.
 
Väl framme i Kåseberga slog vi ner våra tältpinnar på en idrottsplats som under sommaren hyrs ut till campare.
 
Nu har ongen somnat! Nu blire ost o vin (i plastglas) i förtältet.
 
 
 
 
 
Vi vaknar till en strålande sol. På ena sidan står ett par glada sommarhästar och tuggar sitt morgongräs och på andra sidan hänger ett par får och bräker. Vi är på landet. Och i Skåne. 
 
Vi packade snabbt och drog ned till det urcharmiga fiskeläget Kåseberga där vi intog vår frukost ackompanjerade av ett löjligt glittrigt hav och en superentusiastisk sol.
 
Ale idrottsklubbs fashionabla duschrum.

Frukost i Kåseberga.

En cykeltur senare var vi framme vid Löderups strandbad där vi mumsade i oss ett gäng rökta makrillar som vi köpt i Kåseberga.
 
 
En söderhavsö? Nej, vi stannade i Sandhammar.
 
På kvällen kom vi fram till Borrbystrands camping där vi slog läger för andra natten.
 
Dag 3
Under natten bestämde sig Skåne för att bjuda på regnkavalkad nummer två och vi vaknade upp till ett snart-har-regnet-gått-igenom-blött tält och snart skulle ännu mer regn skölja över oss.
 
Ungefär där tog campingbiten av semestern ett abrupt slut.
 
Min kille googlade lite snabbt på campingplatsens dator och ramlade på vad han trodde var ett vandrarhem men som skulle komma visa sig vara en urmysig lägenhet med egen trädgård på Österlens ungefär charmigaste gård. Där softade vi under större delen av dag 3 och sov en alldeles utsökt sömn. Ja det var bara den sortens sömn som man kan ha efter att ha tillbringat två nättern innan på liggunderlag.
 
 
Ola Nils gård i Örnahusen. Go there Aj Tell Ju!
 
Dag 4
Nästa dag gav vi oss iväg mot Simrishamn. Men på vägen stannade vi på en gårdsbutik där vi stod tillsammans med ett gäng stockholmare och ujade över hur geeenuuuuiiiiint allt var.
 
Det slutade med att vi köpte ett knippe morötter.
 
Ongen. Karln. Morötterna.
 

Väl framme i Simrishamn sa vi like no till den ursprungliga planen att ta in på ännu en camping. Vi tog in på hotell.

Hotellets trädgård.
 
Dag 5

Vi softade ett tag i Simrishamn.
Soft i Simrishamn.
 
Vi lastade sedan cyklarna och susade snabbt förbi Brantevik, Baskemölla samt en urmysig restaurang i Rörum som hette "Franskans Creperie", för att slutligen komma fram till den gård vi bestämt oss för att övernatta den sista natten. Vi brydde oss inte om att ens försöka lura oss själva att vi hade tänkt genomföra någon mer tältning. Vi hittade ett B&B som hette Ekenäs gård.
Soft restaurang.
 
Dag 6

PROPPMÄTTA efter norra Europas smaskigaste frukost bestämde vi oss för att sista dagen hajka upp för Stens huvud. Det är ett "berg" (94 meter över havet, som Göteborgare blev man sådäääär impad) och tillika nationalpark.
 
Del av smaskig frukost.
 

När vi närmade oss höjden togs semesterns enda bild på yours truly.
Innehållandes en fluga och ett finger.
 

Stenshuvud visade sig rätt fräckt. Det var en härlig sista hajk på semestern och utsikten var allt utom pjåkig.
 
 
Sen kom karlns pappa och hämtade tillbaka oss till civilisationen Ystad.
 
Summan av kardemumman. En soft semester.
 
 

Basilikornas öde

Kategori:

Vi var bortresta en bit över en vecka. Det fanns goda möjligheter till att vissa växter skulle komma att bege sig ut på de sälla jaktmarkerna.
 
Mina med kärlek uppfödda basilikor (mina desiiiignkvistar) låg defintitivt i farozonen. Jag provade därför på ett knep min mamma har lärt mig. Knepet går ut på att man plockar bort känsliga växter från fönstret, ställer dem i diskhon och överöser dem med vatten. Jag gjorde detta och höll tummarna för det bästa.
 
Ja.
 
Man kan säga att utfallet blev ett... ojämn resultat?
 
 

Tillbaka i Göteborg!

Kategori:

Åter på plats på Bästkusten.
 
Österlen var typ. Helt fantastiskt.
 
Förutom 3G-täckningen. Hej Norrland ringde och ville ha sitt värdo-nät tillbaka typ.
 
Men emellanåt hade jag en liten stapel på telefonnätet så då skyndade jag mig såklart att instagramma så att världen där ute kunde tänka gud-sicken-semester-hon-har-den-där-Frikadellen.
 
 

Snart: En resumé av Frikadellens vecka på Österlen!

Vi ska alltså bo i ett tält.

Kategori:

Så här inför cykelsemestern/campingen så finns det en hel del man ska tänka på.

Som att använda rätt väderapp till exempel.

Ettan går bort big time. Tvåan är lite tjötig eller hur? Men trean verkar sköta sig. Iaf för imorgon. Vi kör på den.

På plats på Österlen...

Kategori:

Och så var vi på plats på Österlen. Närmare bestämt Ystad. Vi har hittills panikflytt två regnväder av kalibern regna-utav-bara-hellskotta. Känns stabilt inför cyklingen imorgon. Mobilen ville förresten auto-correcta cyklingen till cyklonen. Illavarslande?

Instagramma mig!

Kategori: Frikadellen bjuder på sig själv

Bilderna, kontakterna, smsen och kalendern fanns kvar - men inte apparna. Orka fatta varför. jag laddar om dem igen. Hade inte så många betalappar ändå.

Men viktigast av allt! Blogg.se-appen funkar vilket innebär att ni får följa med till... *trumvirvel* Österlen!

Och är ni riktigt stalkiga så lägger ni såklart till mig på Instagram där jag,suprise, heter Frikadellen.

Tjoho!

Vad bra.

Kategori: Frikadellen lättar sitt hjärta

Mmmm... ja allt försvann. Jag säkerhetskopierade men det verkar som att det försvann med. Vad bra.

Inför campingen

Kategori: Direkt ur Frikadellens liv

Ett viktigt inslag i förberedelserna inför campingtrippen är att få ordning på blogg.se-appen. Så att jag kan livesända på plats so to speak.

Jag har länge och väl ignorerat att ta reda på vad iOS är för något, varje gång mobilen har gnytt om det har jag bara låtit bli att göra vad som nu skulle göras men krävde detta -vad-jag-inte-vet-vad-det-är.

Men när nu blogg.se började be om det för att överhuvudtaget lyfta ett finger, insåg att jag inte längre kunde negligera behovet.

Det är ju i vanlig ordning rätt krångligt att orientera sig i tekniken tänkt att göra våra liv enklare. Jag har hört att mobilerna passar på att göra sig av med appar, bilder, telefonnummer och annat man håller kärt när man uppdaterar. Så innan jag kan uppdatera så måste jag göra en back-up. Och sen så måste jag ladda ner iTunes för att få skiten att funka.

Det hela började med att datorn släckte ned när jag skulle ladda ner själva iTunes, för att vägra fungera ett par minuter. Något illavarslande.

Och så ska jag ju packa själva campinggrejorna också så klart. Men viktigast kommer först i alla lägen.

Stay (i)Tuned.

Det finns ingen hejd på mig och min vitsighet tänker ni nu

Källaren

Kategori: Frikadellen lättar sitt hjärta

Campinggrejorna visade sig ligga i en kartong som utgjorde den bärande pelaren i källarens kartong-och-bröt-fort.

Efter vad som kändes som en smärre livstid av kartongrelaterad ommöblering hittade jag fram till campinglådan och konstaterade att här verkade det mesta finnas. Tältet var i icke mögligt skick. Vår budget är med andra ord än så länge ohotad.

Under ommöbleringen i källaren råkade jag på en mängd andra märkliga tingester. Här hittar vi till exempel en fiktiv nyhetsartikel jag skrev i sjuan:
 
 
En helt normal trettonåring på alla sätt och vis.

Samt en runsten jag skapade i träslöjden i femman.
 
 
Jag hade vid tidpunkten ett ohälsosamt intresse för runskrift.
 
Jag brukade skriva dagbok i runskrift för att ingen skulle kunna tjuvläsa, så pepp på runor var jag. Här tror jag att jag kreerat en vikingahyllning till min katt Sigrid, den där katten som förekom rätt ofta i inlägg på denna blogg om ni minns. 

Ett uppdrag

Kategori: Direkt ur Frikadellens liv

Nu ska vi straxens ta på oss gruvhjälmarna och leta oss ned i den mörka okristliga hålan i detta hus som de kallar vårt källarutrymme.

Där ska vi vada fram mellan oidentifierbara tingester, slöjdverk, julpynt för att finna vägen fram till en kartong döpt "campinggrejer".

Jag har ganska vag uppfattning om vad den lådan innehåller numera. Men den innehåller ett tält. Som inte har packats upp sedan den regniga dagen 2009 som det packades ner. Ett tält med något obestämbar kvalitet med andra ord.

Vi ska på cykelsemester med camping, spritkök, myggmedel och allt annat som en sådan semester kan tänkas innehålla. Budgeten på resan är rätt så avhängigt vad den där lådan i källaren innehåller. Har den det mesta vi behöver i gott skick blir det ett och annat stopp på bekväm restaurang. Har den inte det och vi måste inhandla, exempelvis ett omögligt tält, kan det bli en semester fylld av konserver.

Det hela återstår att se.

Ett nytt klipp

Kategori:

 
Så kan jag eventuellt under en kortare period haft samma frisyr som honom.
 
No more. Jag har klippt mig igen.
 
(Nu tycker jag att vi gemensamt tycker att rubriken var fyndig)
 
(Sen tycker jag att ni kan säga åt era intressesmurfar att sluta hoppa så energiskt för ett vanligt litet egocentrerat frisyrinlägg)
 
 
Frikadellen eller Justin Bieber?
 
(Asså skriv inte schnygg frill eller nått, för denna har jag klippt bort numera. Då får jag bara ångest. Åkaj? Tack)
 
(Fokusera på läppstiftsfläcken på hakan istället)
 
 

SYNnerligen viktigt.

Kategori: Direkt ur Frikadellens liv

Jag har under senare tid lagt till med omaket att bära linser och detta ska nu kontrolleras. Därför ska jag trilla iväg till optikern om en liten stund.

Saker som kan vara vettigt att ta upp:

 • Att jag blir placeboutmattad och måste lägga mig att sova ett par timmar om dagen när jag använder linser. Linstorra ögon = lika stor trötthet som eftermidnattsrummel (sånt som jag sysselsatte mig med under mina forna glansdagar)

 • Att jag råkat sätta dit dem vända åt fel håll. (Känns jätteskojsigt i ögat. Not)

 • Att jag häromdagen misstog min hornhinna för min lins. Inte lika lättbortplockad. Inte för att linserna är det heller, så det var inte som jag gav upp i första ronden när jag stötte på patrull.

Men det kan hända att jag mörkar allt och säger att allt funkat så bra så. Jag tenderar att göra sånt.

En liten undran

Kategori: Frikadellen lättar sitt hjärta

När man en dag upptäcker att ens hunkideal har transformerats från typ Justin Bieber-typen till att mer handla om Han-den-lätt-skelögde-med-maoritatueringarna-i-ansiktet-i-filmen-pianot...

...är det då man blivit vad de kallar "en mogen kvinna"?
 
Den-lätt-skelögde-med-maoritatueringarna-i-ansiktet-i-filmen-piano
 
Justin Bieber (dah)

Dopsamtalad

Kategori:

Dopsamtalet med prällen gick hyvens.
 
Jag var en smula nervös innan. Tänkte att nu minsann blir jag förhörd på allt jag glömt sedan konfirmationen eller så plockar han fram en dold loggbok som visar att de enda kyrkobesök jag varit på de senaste tretton åren har varit 1) Begravningar (3 tillf) 2) Dop (1 tillf) samt sponsrad julkonsert (1 tillf).
 
Men det fanns ingen sånn loggbok. Inte heller verkade prästen störd över mina bristande kunskaper om Jakobs söner, och inte heller såg han så förfärad ut när jag oavsiktligen missbrukade herrens namn genom att muntert utropa "Åh Gud!" vid händelser av entusiasm (3 tillf).
 
Tvärt om var han ganska ball. Och trevlig. Och engagerad.
 
Det kommer bli ett finfint dop det här.
 
När jag kom hem hade ett paket onödigt dyra barnkläder dumpit ned i brevlådan efter vad som kändes som ett hundra långa och svåra år av väntan.
 
Då missbrukade jag en fjärde gång.
 
 
Mini Rodini-body och Koolabah-braller. Ongen blir coolast i stan.

Bla bla bla...

Kategori:

Ja jag är tokadålig på att uppdatera...
Ja jag ska skärpa mig...
 
Osv osv... bla bla bla...
 
Imorgon ska jag och karln och lilla ongen på dopsamtal hos prällen. Vi har efter fram och tillbaka och fram och åter tillbaka bestämt oss för att döpa det lilla livet. Det känns väldigt fint. Finare än vad jag trodde det skulle kännas. Det kristliga inslaget i vår vardag är inte enormt skulle jag våga påstå, men ändå känns det faktiskt fint att samlas för att välkomna en ny (halvny) individ till världen och gemensamt önska och hoppas att livets sorger kommer till henne i endast den hanterbara dosen som gör att man växer, blir starkare och bättre som människa.
 
 
Min lilla pärla